torcik waniliowo-truskawkowo-orzechowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Dziś przygotowałam z córeczką torcika. Córeczka dekorowała torcika truskawkami i boki orzechami. Ja natomiast bitą śmietaną. Torcik rozpływał się w ustach

  • 2 godz.

Składniki:

  • 6 jajek
    3/4 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    do nasączenia:
    2 łyżki soku z malin
    łyżka spirytusu
    na boki:
    4 łyżki orzechów włoskich
    na wierzch:
    15 truskawek
    bita śmietana
    masa do przełożenia:
    200 g masła
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżki słodkiej śmietanki
    olejek waniliowy


Torcik waniliowo-truskawkowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie biszkopta: Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Ubić pianę z białek i razem połączyć. Masę wyłożyć do tortownicy.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-180 stopni. Piec 40 minut.



  • kawałek torcika 2. 2. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 3 części.
    Masło ucieramy z cukrem pudrem.Dodajemy olejek i śmietankę.
    Nasączyć go i przełożyć masą waniliową. Wierzch i boki także posmarować cienką warstwą masy, obtoczyć orzechami włoskimi, wierzch udekorować truskawkami i bita śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy