Dziś przygotowałam z córeczką torcika. Córeczka dekorowała torcika truskawkami i boki orzechami. Ja natomiast bitą śmietaną. Torcik rozpływał się w ustach
2 godz.
Składniki:
6 jajek
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
do nasączenia:
2 łyżki soku z malin
łyżka spirytusu
na boki:
4 łyżki orzechów włoskich
na wierzch:
15 truskawek
bita śmietana
masa do przełożenia:
200 g masła
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki słodkiej śmietanki
olejek waniliowy
Torcik waniliowo-truskawkowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie biszkopta: Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Ubić pianę z białek i razem połączyć. Masę wyłożyć do tortownicy.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-180 stopni. Piec 40 minut.
2.2. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 3 części.
Masło ucieramy z cukrem pudrem.Dodajemy olejek i śmietankę.
Nasączyć go i przełożyć masą waniliową. Wierzch i boki także posmarować cienką warstwą masy, obtoczyć orzechami włoskimi, wierzch udekorować truskawkami i bita śmietaną.
Komentarze