TORCIK WIELOOWOCOWY

0 (0 ocen)

Połączenie na pierwszy rzut oka może zaskakiwać, ale słodkie jabłka i kwaśne porzeczki świetnie się uzupełnią.100 g kawałek ma tylko 73 kcal.

Składniki:

  • Biszkopt :

    2 jajka
    40 g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa porzeczkowa:
    450 g mrożonych porzeczek czerwonych
    150 g truskawek świeżych
    1 galaretka w kolorze czerwonym - u mnie wiśniowa

    Masa jogurtową:

    260 g jogurtu naturalnego 0%
    1 galaretka brzoskwiniowa
    120 g truskawek świeżych

    Masa jabłkowo-owsiana:
    350 g jabłek- waga po obraniu i bez nasion
    25 g płatków owsianych
    1/2 opakowania galaretki cytrynowej
    2 łyżki soku z cytryny

    Tortownica 17-18 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Torty Desery Biszkopty

Torcik wieloowocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odstawić na bok. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodać po żółtku i mieszać do połączenia składników. Na koniec dodać mąkę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Piekarnik rozgrzać do 170 st. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec około 15-18 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, zostawić do ostygnięcia.
  • 2. Masa porzeczkowa:
    Na dużą patelnię z nieprzywieralną powłoką wyłożyć porzeczki ( nie ma potrzeby rozmrażać). Smażyć do rozpadnięcia owoców, lekko rozgnieść porzeczki łyżką.
  • 3. Truskawki pozbawić szypułek, pokroić w plasterki i wrzucić na patelnię. Smażyć z porzeczkami do rozpadnięcia. Zdjąć z ognia i dodać proszek galaretki. Dokładnie wymieszać aby galaretka pokryła wszystkie owoce. Zostawić do ostygnięcia.
  • 4. Na zimny biszkopt wyłożyć masę porzeczkową i wstawić do lodówki na około 20-30 minut.
  • 5. Masa jogurtowa:
    Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 250 ml wody. Zostawić do ostygnięcia i wstępnego stężenia. Do galaretki dodać jogurt naturalny i wymieszać. Sprawione truskawki pokroić w kostkę. Dodać do masy jogurtowej i wymieszać. Masę wylać na warstwę porzeczkową i wyrównać. Wstawić do lodówki na kolejne 30 minut.
  • 6. Masa jabłkowo-owsiana:
    Jabłka umyć obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z sokiem z cytryny. Postawić na ogień. Dusić aż owoce będą miękkie. Wymieszać z proszkiem galaretki. Odstawić do ostygnięcia.
  • 7. W między czasie płatki owsiane uprażyć na suchej patelni ( nie przypalić). Płatki ostudzić i dodać do jabłek. Wymieszać. Wyłożyć jako ostatnią warstwę i wstawić do lodówki na całą noc. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jabłka Owoce Płatki Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować