Połączenie na pierwszy rzut oka może zaskakiwać, ale słodkie jabłka i kwaśne porzeczki świetnie się uzupełnią.100 g kawałek ma tylko 73 kcal.
Składniki:
Biszkopt :
2 jajka
40 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa porzeczkowa:
450 g mrożonych porzeczek czerwonych
150 g truskawek świeżych
1 galaretka w kolorze czerwonym - u mnie wiśniowa
Masa jogurtową:
260 g jogurtu naturalnego 0%
1 galaretka brzoskwiniowa
120 g truskawek świeżych
Masa jabłkowo-owsiana:
350 g jabłek- waga po obraniu i bez nasion
25 g płatków owsianych
1/2 opakowania galaretki cytrynowej
2 łyżki soku z cytryny
Torcik wieloowocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odstawić na bok. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodać po żółtku i mieszać do połączenia składników. Na koniec dodać mąkę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Piekarnik rozgrzać do 170 st. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec około 15-18 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, zostawić do ostygnięcia.
2.Masa porzeczkowa:
Na dużą patelnię z nieprzywieralną powłoką wyłożyć porzeczki ( nie ma potrzeby rozmrażać). Smażyć do rozpadnięcia owoców, lekko rozgnieść porzeczki łyżką.
3.Truskawki pozbawić szypułek, pokroić w plasterki i wrzucić na patelnię. Smażyć z porzeczkami do rozpadnięcia. Zdjąć z ognia i dodać proszek galaretki. Dokładnie wymieszać aby galaretka pokryła wszystkie owoce. Zostawić do ostygnięcia.
4.Na zimny biszkopt wyłożyć masę porzeczkową i wstawić do lodówki na około 20-30 minut.
5.Masa jogurtowa:
Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 250 ml wody. Zostawić do ostygnięcia i wstępnego stężenia. Do galaretki dodać jogurt naturalny i wymieszać. Sprawione truskawki pokroić w kostkę. Dodać do masy jogurtowej i wymieszać. Masę wylać na warstwę porzeczkową i wyrównać. Wstawić do lodówki na kolejne 30 minut.
6.Masa jabłkowo-owsiana:
Jabłka umyć obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z sokiem z cytryny. Postawić na ogień. Dusić aż owoce będą miękkie. Wymieszać z proszkiem galaretki. Odstawić do ostygnięcia.
7. W między czasie płatki owsiane uprażyć na suchej patelni ( nie przypalić). Płatki ostudzić i dodać do jabłek. Wymieszać. Wyłożyć jako ostatnią warstwę i wstawić do lodówki na całą noc. Smacznego!
Komentarze