Torcik Wielkanocny

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wielkanoc to nasze ulubione święta, a mojej córki w szczególności, ponieważ urodziła się wtedy. Już niedługo jej czwarte urodziny.

  • 60 min

Składniki:

  • na ciasto:
    2 szklanki mąki
    pół kostki roztopionego masła
    mała śmietana 18%
    jajko
    pół opakowania proszku do pieczenia
    przyprawy: majeranek, czosnek granulowany , słodka papryka

    dodatkowo:
    saszetka ugotowanego ryżu
    30 dag mięsa mielonego
    4 jajka ugotowane na twardo
    do ozdoby zielenina:
    poszatkowane: sałata, rzeżucha, szczypior, natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Torcik wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowanie to nauka i zabawa. 1. Składniki na ciasto mieszamy. Najpierw łączymy suche , później mokre. Mocno doprawiamy.
  • ciasto lepi się jak plastelina 2. Wyrabiamy dokładnie ciasto.
  • Jagódka jest bardzo dokładna w tym co robi. 3. Odrywamy mały kawałek ciasta , zamykamy na kilka minut w zamrażalniku. Tortownicę smarujemy oliwą, wygniatamy ciasto.
  • Na Wielkanoc jajek nie może zabraknąć. 4. Mięso mielone mieszamy z ryżem, smarujemy ciasto. Układamy przecięte na pół jajka.
  • Do piekarnika 5. Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika , trzemy na tartce ( robimy kruszonkę). Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach. Po upieczeniu na 10 min zostawiamy w wyłączonym piekarniku.
  • Dekoracje 6. Dekorujemy zieleniną. Podajemy z surówkami.

Porady

Warto jest zrobić troszkę więcej ciasta, i zamrozić kulkę na kruszonkę na następny raz. ( Mrożone lepiej się trze).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować