Bardzo lubimy deser tiramisu, i to on był inspiracją dla tego ciasta. Torcik jest łatwy i szybki do zrobienia, więc nie trzeba żadnej większej okazji, by go przygotować - myślę że rodzinny weekend będzie wystarczającym powodem ;)
1 godz. 10 min
Składniki:
Składniki na tortownicę kwadrat 18x18 cm:
Biszkopt:
4 jajka w temperaturze pokojowej
szczypta soli
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ziarenka z 1 laski wanilii
Krem:
500 g. serka mascarpone
10 łyżek likieru amaretto
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
1 łyżka kawy naturalnej (mielonej)
0,5 łyżeczki ciemnego kakao
3 łyżki płatków migdałowych
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
Torcik tiramisu z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Biszkopt: jajka ubijam z solą i cukrem pudrem na bardzo puszystą masę. ubijając dalej dodaję ziarenka wanilii oraz stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Gdy masa będzie gładka, przekładam ją do wcześniej natłuszczonej masłem i oprószonej mąką tortownicy. Wstawiam ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C . na 35-40 minut. Upieczony biszkopt pozostawiam do całkowitego wystygnięcia, a następnie przekrajam na 3 części.
Krem: serek mieszam dokładnie łyżką z likierem i cukrem.
Jeden z blatów ciasta smaruję 1/3 kremu, po czym oprószam go kakao i połową kawy (przez sitko). Przykrywam drugim blatem, dociskam. Smaruję go kolejną 1/3 kremu i przykrywam ostatnim blatem. Wykładam pozostały krem, wygładzam powierzchnię, oprószam pozostałą kawą. Migdały podprażam na suchej patelni, ostudzone wykładam na ciasto, lekko przyciskam. Tort jest najsmaczniejszy po nocy spędzonej w lodówce, gdy ciasto przejdzie wilgocią kremu.
Komentarze