Torcik truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
wziąć jajka oddzielić białka od żółtek .Białka ubić ,ubijając dodawać cukier ,następnie żółtka ,następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Dokładnie wymieszać . tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować i obsypać bułka tartą ,wlać ciasto .piec w nagrzanym piekarniku ok 30 min w 180c.
krem:
ugotować budyń na dwóch szklankach mleka,odstawić do wystygnięcia.
margarynę utrzeć z cukrem pudrem a następnie ucierając dodawać zimny budyń
następnie :
rozrobić galaretkę do zimnej galaretki wsypać truskawki
Upieczony biszkopt przekroić na trzy części ,na pierwszy krążek posmarować mniejsze pół masy na masę wlać tężejącą się galaretkę ,przyłożyć drugim krążkiem następnie posmarować resztą masy [zostawiając troszkę do udekorowania tortu] i położyć ostatni krążek.
tort oblać polewa udekorować truskawkami i masą ,brzegi obsypać kokosem.
smacznego
Porady
jeżeli macie truskawki mrożone musicie je dokładnie odsączyć
Komentarze