Dla wielbicieli truskawek wspaniały rarytas na codzień i od święta
1 godz. 30 min
Składniki:
przepis na duża tortownicę:
1,5 kg truskawek
1 smietana 18
5 łyżek żelatyny
cukier do smaku(wg upodobań)-ja użyłam cukru truskawkowego dodał jeszcze więcej aromatu
opakowanie biszkoptów do wyłożenia tortownicy
Torcik truskawkowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki rozdrabniamy blenderem.Odlewamy 1,5 szkl.musu.
Do wiekszości dodajemy smietanę,miksujemy.Dodajemy cukru wedle upodobań -ja dałam ok.5 łyżek.3 łyzki żelatyny rpzuszczamy w pół szkl.wrzatku,studzimy,wlewamy do musu truskawkowego.Na tortownice układamy biszkopty,na nie wylewamy mus truskawkowy ze smiietaną.Odstawiamy do lodówki do stęzenia.
Odłożony czysty mus truskawkowy łaczymy z ropuszconą wczesniej żelatyną we wrzatku(2 łyzki na ćwierć szkl.wrzatku)łaczymy.Zalewamy na wierzch stężałego torciku.Odstawiamy do stęzenia.
2.Gotowy torcik kroimy na 16 kawałków(nacinamy do połowy wysokości).Na każdy kawałeczek kładziemy połowę troskaweczki.Na jednym trójkaćie torcika z samego brzegu,na drugim troszke niżej.I tak na zmianę.Na koniec dekorujemy kleksami bitej smietany.
Komentarze