Torcik truskawkowy z mascarpone i limonką

4.5 (187 ocen)

  • 5 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Rozpływający się w ustach torcik truskawkowy będzie najlepszy oczywiście po mocnym schłodzeniu. Pełnię smaku naszego deseru wydobędzie lampka równie chłodnego musującego wina.

  • 5 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - jajka: 3 sztuki
    - limonka: 1 sztuka
    - cukier: 6 łyżek
    - mąka pszenna: 4 łyżki
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżeczka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - migdały (w płatkach): 100 gramów

    - żółtka: 3 sztuki
    - cukier: 3 łyżki
    - mascarpone: 250 gramów
    - limonka: 0.5 sztuki
    - śmietana 30%: 300 mililitrów

    - miód w proszku: 50 gramów
    - cukier puder: 50 gramów
    - mąka pszenna: 10 gramów
    - pomarańcz: 0.5 sztuki

    - truskawki: 1.3 kilograma
    - miód lipowy: 30 gramów
    - białe wino (słodkie): 20 mililitrów
    - limonka (sok i skórka): 0.5 sztuki
    - kakao holenderskie: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik truskawkowy z mascarpone i limonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do temp. 170°C (bez termoobiegu). Do miski
    wbić 3 jajka. Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia (zamiennie można ją nasmarować margaryną i posypać mąką). Jajka starannie ubić z 4 łyżkami cukru, kończąc ubijanie nad parą.
  • krok2 2. Do ubitych jajek wsypać obie mąki oraz proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać i rozsmarować łopatką na blasze. Ciasto posypać cukrem i migdałami. Włączyć termoobieg piekarnika i piec ciasto 15–20 minut.
    Podczas pieczenia nie wolno otwierać drzwiczek piekarnika.
  • krok3 3. Upieczony biszkopt wystudzić w temperaturze pokojowej. Odciąć brzegi ciasta na blasze. Ciasto wyjąć na blat, ostrożnie zdjąć papier do pieczenia.
    Specjalnym wykrojnikiem lub szklanką wyciąć z biszkoptu kółka o średnicy ok. 6–8 cm (można też użyć ostrego noża).
  • krok4 4. Syrop do marynowania truskawek: owoce umyć, obrać z szypułek i pokroić na równe plasterki. Do rondelka wlać miód, dodać białe wino i lekko podgrzać (nie gotować!). Dodać skórkę i sok z limonki. Syrop schłodzić, po czym dodać pokrojone truskawki. Wstawić na 10 minut do lodówki.
  • krok5 5. Krem limonkowy: w porcelanowej misce utrzeć 3 żółtka z 2 łyżkami cukru na puszystą białą masę. Dodać serek mascarpone i ubijać tak długo, aż składniki się połączą. Do masy serowej dodać sok z 1/2 limonki, by przełamać słodycz kremu, po czym wstawić krem do lodówki.
  • krok6 6. Śmietankę przed ubiciem należy bardzo mocno schłodzić, najlepiej przechować ją przez całą noc w lodówce. Śmietankę z dodatkiem 1 łyżki cukru ubić w misce za pomocą miksera (średnie obroty). Masę serową delikatnie wymieszać z bitą śmietaną. Krem powinien być sztywny i puszysty.
  • krok7 7. Krążki biszkoptowe ułożyć na blasze. Przygotować krakers: w misce wymieszać cukier puder, miód w proszku, mąkę i świeżo startą skórkę z pomarańczy.

    Proszek rozsypać na pergaminie i suszyć pod blachą w 170°C. Krakers jest gotowy, gdy cukier się stopi i zrumieni. Odstawić do wystygnięcia.
  • krok8 8. Każdy okrągły biszkopcik nasączyć schłodzonym syropem z truskawek, jednak niezbyt mocno, gdyż ciasto musi być podstawą dla kremu i owoców.
    Przygotować folię cukierniczą lub celofanową, z której należy wyciąć paski szer. 10 cm i dł. 35 cm.
  • krok9 9. Krem z serka mascarpone i limonki przełożyć do papierowej tuby lub rękawa cukierniczego. Każde kółko biszkoptowe nasączone syropem obłożyć plasterkami truskawek, następnie owinąć dość ciasno kawałkiem celofanu. Końce zamocować np. spinaczem biurowym.
  • krok10 10. Na truskawki wyciskać zimny krem z mascarpone w taki sposób, by przylegał do celofanu i całkowicie przykrywał owoce. Torciki wstawić na 10 minut do lodówki. Po tym czasie każdą porcję odwinąć z folii. Ułożyć na talerzykach razem z resztą truskawek. Torcik można przekroić na dwie części.
  • krok11 11. Gotowe torciki posypać obficie kakao, udekorować krakersem ze skórką pomarańczową oraz ewentualnie skropić resztą syropu truskawkowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować