Torcik urodzinowy amatora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciemny spód do torta przekroić na 3 części. Zrobić krem, w tym celu należy ubić na parze 8 jajek i 16 łyżek cukru, ostudzić ciągle ubijając. Następnie utrzeć 2 kostki margaryny palmy i 1 kostkę masła, dodać stopniowo ubite jajka, do masy dodać sok 1 cytryny i 100 ml spirytusu. krem podzielić na 3 części, do jednej dodać 2-3łyżki kakao, do drugiej 2-3 łyżki naparu z kawy a 3 część zostawić białą. Na talerz ułożyć 1 część spodu tortu, posmarować go kremem kakaowym i posypać grubo orzechami włoskimi, przykryć posmarowanym cieńko kremem biszkoptem, na kolejny biszkopt nałożć cieńko krem biały i 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki, posmarować cieńko kremem biszkopt i położyć na wierzch. Kolejną warstwę posmarować kremem kawowym i posypać 2 tabliczkmi pokrojonej czekolady pomarańczowej. Przykryć biszkoptem i cały tort posmarować kremem. Do dekoracji urzyłam masy cukrowej, którą robię sama lub można kupić gotową masę. Ja z tej masy robię własnoręcznie dekoracje na tort w zależności od okoliczności, do tego tortu zrobiłam róże, koszyczek, masę do okrycia tortu. Serdecznie polecam. Tort jest domowy a wygląda jak z cukierni.
Porady
Kolejne składniki do kremu dodawaj stopniowo i powoli aby krem się nie zwarzył
Komentarze