Torcik z truskawkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Nie wymaga dużo pracy ani wielkich umiejętności kulinarnych.

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jajek
    20 dag cukru
    20 dag mąki
    2 łyżki soku z cytryny
    łyżeczka proszku do piecz.
    bułka tarta.

    Masa:
    2 op. serka waniliowego
    1/2 l kremówki
    cukier waniliowy
    3 łyżki cukru
    4 łyżeczki żelatyny
    ptasie mleczko czekoladowe
    1 kg truskawek
    2 galaretki truskawkowe

Torcik z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z cukrem i sokiem z cytryny. Białka ubijamy i łączymy z żółtkami. Mieszamy z mąką i proszkiem. Pieczemy w dużej natłuszczonej
    tortownicy posypanej bułką ok. 30 minut w 180 °C.
  • 2. Robimy galaretki. Śmietanę ubijamy z cukrami. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wrzątku, studzimy, miksujemy z serkami. Gdy zaczną tężeć, mieszamy ze śmietaną. Część masy nakładamy na zimny biszkopt, układamy ptasie mleczko i resztę masy oraz owoce. Zalewamy tężejącą galaretką, chłodzimy.

Notka redakcyjna

PP_05-2009

Komentarze

Podobne przepisy