Torcik z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem. Następnie z białek ubijamy pianę. Mieszamy żółtka z białkami mikserem. Mąkę mieszamy z kakaem i proszkiem do pieczenia i dodajemy do jajek- mieszamy delikatnie łyżką.
Przelewamy ciasto do tortownicy- pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut następnie w ok.150 stopniach przez 25 minut. Oczywiście piekarnik musi być nagrzany.
Jak ciasto się upiecze- po wystudzeniu przecinamy je na 2 części.
Nasączamy je wiśniówką lub innym alkoholem.
Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem i wyciśniętym sokiem z 1 cytryny.
Przekładamy ciasto połową kremu, na krem kładziemy połowę wiśni- następnie nakrywamy drugą częścią ciasta.
Tu również nasączamy. Pokrywamy wierzch resztą śmietany- szprycą wyciskamy takie coś jak na zdjęciu.
Na środek kładziemy wiśnie.
Komentarze