Torcik z wiśniami

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

... przez żołądek do serca, torcik, który robi wrażenie i niesamowicie smakuje

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKłADNIKI NA CIASTO:
    - jaja: 5 sztuk
    - szklanka mąki: 0.75 szklanki
    - kakao: 0.25 szklanki
    - cukier: 1 szklanka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - śmietana 36%: 3 sztuki
    - wiśnie w syropie: 1 sztuka
    - cukier puder: 0.5 szklanki
    - sok z cytryn: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem. Następnie z białek ubijamy pianę. Mieszamy żółtka z białkami mikserem. Mąkę mieszamy z kakaem i proszkiem do pieczenia i dodajemy do jajek- mieszamy delikatnie łyżką.

    Przelewamy ciasto do tortownicy- pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut następnie w ok.150 stopniach przez 25 minut. Oczywiście piekarnik musi być nagrzany.

    Jak ciasto się upiecze- po wystudzeniu przecinamy je na 2 części.

    Nasączamy je wiśniówką lub innym alkoholem.

    Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem i wyciśniętym sokiem z 1 cytryny.

    Przekładamy ciasto połową kremu, na krem kładziemy połowę wiśni- następnie nakrywamy drugą częścią ciasta.
    Tu również nasączamy. Pokrywamy wierzch resztą śmietany- szprycą wyciskamy takie coś jak na zdjęciu.
    Na środek kładziemy wiśnie.

    Boki możemy posypać płatkami z czekolady.




Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować