Torcik z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z ciasta wykroić 3 krążki o średnicy 20cm .
Piekarnik rozgrzać do 200*C
Krążki przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia ,jajko roztrzepać widelcem i dokładnie posmarować wierzch krążków , piec 10-15 minut na złocistobrązowy kolor , po upieczeniu wystudzić na kratkach kuchennych .
MASA WIŚNIOWA :
Szklankę wiśni włożyć do garnka , wsypać cukier i mąkę ziemniaczaną , dokładnie wymieszać i zagotować cały czas mieszając , masę dobrze wystudzić
podzielić na 3 części
MASA ŚMIETANOWA:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem , żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody ,przestudzić , cały czas miksując wlać do ubitej śmietany
Śmietanę podzielić na 3 części
PRZEŁOŻENIE CIASTA :
Jeden placek przełożyć na paterą ( talerz ) na środek ułożyć jedną część wiśni , dookoła wiśni za pomocą szprycy lub łyżki wyłożyć część śmietany, przykryć drugim plackiem na środek położyć drugą część wiśni i dookoła drugą część śmietany , przykryć trzecim plackiem na wierzch znowu ułożyć na środku wiśnie i pozostałą śmietanę , udekorować wiśniami
Gotowe ciasto wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki .
Porady
Z reszty ciasta zrobiłam dekoracje i rożki z nutellą :) Śmietanę i wiśnie można dosłodzić
Komentarze