Torcik z cytrynowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy. Żółtka ucieramy z cukrami i stopniowo dodajemy przesiane mąki. Ciasto delikatnie mieszamy z białkami, a następnie przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (śr. 25 cm). Pieczemy ok. 20 minut w 180 °C. Studzimy, wyjmujemy i kroimy na 2 placki.
2.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, mieszamy z dżemem. Odstawiamy do lodówki. Krem budyniowy przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
3.Pierwszy placek smarujemy 1/2 kremu budyniowego, następnie lekko stężałym dżemem i ponownie kremem. Nakładamy drugi placek i chłodzimy, aby masy stężały.
4.Składniki na lukier dokładnie ucieramy. Plastry pomarańczy karmelizujemy, dusząc je w odrobinie wody z rozpuszczonym cukrem.
5.Wierzch i boki tortu smarujemy lukrem. Boki obkładamy biszkoptami, które smarujemy lukrem i obsypujemy drobnym cukrem. Tort dekorujemy karmelizowanymi plastrami pomarańczy oraz wiórkami czekolady.
Komentarze