Torcik drobiowo-warzywny

0 (0 ocen)

  • 60 min

Torcik jest bardzo dobry ,jak dla mnie to zalicza się do potraw sycących.Smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno.

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki

    0,5 łyżeczki soli

    0,5 kostki margaryny lub masła

    5 łyżek lodowatej wody

    2 duże cebule

    400 g szpinaku

    pomidor

    4 udka(ja użyłam gotowane z rosołu)

    3 ząbki czosnku

    1 szklanka startego żółtego sera

    3/4 szklanki mleka

    3/4 szklanki gęstej śmietany 18%

    5 jajek

    natka pietruszki

    sól i pieprz do smaku..
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Torcik drobiowo-warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę,dodać 0,5 łyżeczki soli i masło,siekać nożem dodać wodę i wyrobić szybko ciasto,uformować kulę,zawinąć w folię i włożyć na 1,5 godz. do lodówki... .Tortownicę natłuścić i obsypać mąką... .Schłodzone ciasto rozwałkować,wyłożyć nim dno i boki tortownicy(śr. 23 cm)
  • image-05jdv19 2. Cebulę pokroić w piórka ,na maśle lekko zrumienić,rozłożyć na cieście,na cebulę ułożyć plasterki pomidora.
  • image-1sby3wc 3. Szpinak usmażyć na maśle ,dodać drobno poszatkowany czosnek,przyprawić solą i pieprzem.Szpinakiem przykryć równomiernie pomidory.
  • image-05eyuda 4. Mięso rozdrobnić,ułożyć na szpinaku.
  • image-0g8eib2 5. Jajka wymieszać z mlekiem,śmietaną , serem i drobno posiekaną natką,przprawić do smaku.Wlać lekkim strumieniem do tortownicy.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 min w temp.180-200 st.C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować