Torcik drobiowo-warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę,dodać 0,5 łyżeczki soli i masło,siekać nożem dodać wodę i wyrobić szybko ciasto,uformować kulę,zawinąć w folię i włożyć na 1,5 godz. do lodówki... .Tortownicę natłuścić i obsypać mąką... .Schłodzone ciasto rozwałkować,wyłożyć nim dno i boki tortownicy(śr. 23 cm)
2.Cebulę pokroić w piórka ,na maśle lekko zrumienić,rozłożyć na cieście,na cebulę ułożyć plasterki pomidora.
3.Szpinak usmażyć na maśle ,dodać drobno poszatkowany czosnek,przyprawić solą i pieprzem.Szpinakiem przykryć równomiernie pomidory.
4.Mięso rozdrobnić,ułożyć na szpinaku.
5.Jajka wymieszać z mlekiem,śmietaną , serem i drobno posiekaną natką,przprawić do smaku.Wlać lekkim strumieniem do tortownicy.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 min w temp.180-200 st.C
Komentarze