Torcik z musem brzoskwiniowym

4.46 (171 ocen)

Kolejna moja propozycja na pyszne ciasto bez pieczenia. Tym razem delikatna, rozpływająca się w ustach pianka śmietankowo-jogurtowa z orzeźwiającym brzoskwiniowym musem i błyszczącą taflą galaretki... mmmm :))))Koniecznie wypróbujcie!

Składniki:

  • Pianka śmietankowa:

    400 ml śmietanki 30%

    400 ml jogurtu greckiego

    4 łyżki cukru pudru

    3 łyżki żelatyny


    Mus brzoskwiniowy:

    1 puszka brzoskwiń

    2 galaretki brzoskwiniowe


    Dodatkowo:

    paczka okrągłych biszkoptów

    1 galaretka brzoskwiniowa
Wystaw ocenę:

4.46 (171 ocen)

Torcik z musem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W tortownicy (26cm) wyłożyć warstwę biszkoptów.

    Żelatynę wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody. Odstawić na kilka minut do napęcznienia. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia (nie gotować!).

    Zimną śmietankę ubić na puch, dodać cukier puder, jogurt, i cały czas miksując, wlewać powoli ciepłą żelatynę. Masę delikatnie wylać na biszkopty. Odstawić do lodówki do stężenia (ok pół godziny).





  • 2. Brzoskwinie i 1/3 syropu zmiksować na gładki mus, zagotować. W gorącym musie brzoskwiniowym rozpuścić 2 galaretki. Ostudzić. Można przyspieszyć wkładając letni mus do lodówki i gdy zacznie tężeć wylać na warstwę śmietankową. Schłodzić.


    Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 1/2 szkl gorącej wody. Zimną wylać na mus brzoskwiniowy.

    Torcik odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Galaretka Jogurt Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować