Torcik z nadzieniem wiśniowym w cieście makowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Torcik delikatny, o lekko kwaskowym smaku w postaci nadzienia z wiśni z dodatkiem cienkiej warstwy śmietanowej. Dodatek białej czekolady tylko poprawi smak makowego ciasta.

  • 60 min

Składniki:

  • Forma: tortownica o średnicy 21 cm
    Składniki ciasto:
    3 duże jajka
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki suchego maku
    1 łyżka maki ziemniaczanej
    3 czubate łyżki mąki tortowej Basia
    Szczypta soli
    Nadzienie:
    1 opakowanie śmietany kremówki 30%(330 ml) + 2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka żelatyny
    1 galaretka wiśniowa
    2 łyżki cukru
    1 szklanka wydrylowanych, osączonych wiśni(ja korzystałam z mrożonych) + całe wiśnie do dekoracji(też mrożone).
    Do dekoracji:
    1 tabliczka białej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik z nadzieniem wiśniowym w cieście makowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka wybić, posolić, dodać cukier- 1/2 szklanki, ubić na puszystą masę, dodać 1 łyżkę wrzącej wody, wymieszać. Do masy jajecznej dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, potem mak, wymieszać, na koniec dodać mąkę tortową a proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Formę natłuścić, wylać ciasto, piec około 30 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić, przekroić na pół.
    Galaretkę rozpuścić z cukrem w 1 szklance gorącej wody, dodać wiśnie, wymieszać. Do spodka przełożyć całe wiśnie, zalać 1 łyżką galaretki.
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem, następnie dodać rozpuszczoną i tężejącą żelatynę, wymieszać.
    Spód ciasta delikatnie posmarować śmietaną, wyłożyć wiśnie z galaretką. Drugie ciasto posmarować śmietaną, przykryć galaretkę, docisnąć, schłodzić. Następnie górę ciasta oraz delikatnie boki posmarować pozostała masą śmietanową. Schłodzić około 2 godzin w lodówce.
    Część czekolady zetrzeć na wiórki. Na wierzchu ułożyć dekoracyjnie całe wiśnie z galaretką, posypać wiórki. Pozostałą czekoladę stopić w kąpieli wodnej, oblać boki ciasta. Schłodzić ponownie.

Porady

1.ciasto można delikatnie nasączyć. 2. do ciasta można użyć wiśni z kompotu, ja użyłam mrożonych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować