Torcik z rabarbarem i musem z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.herbatniki pokruszyć. Zalać roztopionym masłem i dokładnie wymieszać. Tortownicę natłuścić olejem. Wysypać masę herbatnikową i dokładnie ubić tworząc spód tortu. Odstawić do lodówki do zastygnięcia na ok. 1h.
2.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Rabarbar obrać i pokroić. W niewielkim garnku gotować rabarbar z 150ml wody i 3 łyżkami cukru waniliowego przez 10 minut. Po tym czasie masa powinna przypominać marmoladę. Zdjąć z kuchenki i dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Gdy zacznie tężeć, przelać na spód z herbatników.
3.Śmietanę mocno podgrzać, ale uważać, by się nie zagotowała, Czekoladę posiekać. Wrzucić do śmietany i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić, a następnie chłodzić w lodówce przez ok 2h. Po tym czasie ubić mikserem na sztywno i wyłożyć na warstwę rabarbaru. Dobrze schłodzić.
Komentarze