Z okazji Walentynek, u mnie mały torcik z ucieranego ciasta. Środek- serce wykonane jest z ciasta wymieszanego z galaretką. Wierzch to bita śmietana ozdobiona tartą czekoladą.
1 godz. 10 min
Składniki:
40 g masła
50 g cukru
1 jajko
75 g mąki
3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1 galaretka truskawkowa
1-2 łyżeczki jasnego dżemu (np. z brzoskwini lub moreli)
1/2 szklanki kremówki
1 łyżeczka cukru
2 kostki gorzkiej czekolady
Torcik z sercem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło zmiksować z cukrem. Dodać jajko, proszek do pieczenia i mąkę, jeszcze raz zmiksować. Wyłożyć do dwóch kokilek o średnicy 10 cm, wyłożonych na dnie papierem do pieczenia. Piec ok. 25-28 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
2. Po upieczeniu wyjąć z kokilek, ściąć wyrośnięty wierzch.
3.Wydrążyć nożem środki obu ciast na kształt stożka. Wydrążone środki rozdrobnić w misce, można też wydrążyć środki z uciętych wierzchów ciasta. W jednym z wydrążonych środków uformować wysoką górę z lekko zgniecionych okruchów.
4.Pozostałe okruchy wymieszać z 8 łyżkami zimnej ale jeszcze półpłynnej galaretki. Masą ciastowo- galaretkową wypełnić zagłębienia w obu połówkach ciast, lekko docisnąć. Brzeg ciasta cienko posmarować jasnym dżemem, może być brzoskwiniowy lub morelowy. Połączyć oba ciasta wypełnieniem do wewnątrz. Ciasto ze stożkiem z ciasta w środku powinno znaleźć się na wierzchu torciku. Całość lekko docisnąć, np. małym talerzykiem, odstawić na ok.1/2 godziny.
Resztę galaretki wylać na płaski talerz, odstawić do zastygnięcia.
5.Kremówkę ubić z cukrem na sztywna piane (ok.2 minuty), wyłożyć równomiernie na wierzch i boki torcika.
Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać wierzch.
6.Zastygniętą galaretkę pokrajać nożem w kostkę, obłożyć dół torciku.
Krojąc torcik ukarze się Wam środek z sercem :)
Komentarze