Nazwa i przepis na ten pyszny torcik pochodzi z "Wielkiej księgi ciast siostry Anastazji". Torcik upiekłam na urodziny mojego syna :-))
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
25 dag margaryny
9 jajek
20 dag cukru
20 dag mąki
20 dag gorzkiej czekolady
20 dag suszonej żurawiny (dałam 15 dag)
3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
Masa:
50 dag masła
3 jajka
10 dag rozpuszczonej czekolady
15 dag cukru
spirytus do smaku
Torcik zaręczynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto czekoladowe:
Czekoladę rozpuścić. Żurawinę sparzyć. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo żółtka, a następnie rozpuszczoną czekoladę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pod koniec wmieszać żurawinę. Z białek ubić pianę i wmieszać delikatnie w ciasto. Ciasto przełożyć do dwóch tortownic (można upiec w jednej, ale u mnie z przekrawaniem na 4 części krucho, więc piekłam w dwóch:-)). Piec ok. 30 min. w temp. 180*C.
2.Masa:
Jajka z cukrem ubić na parze. Masło utrzeć dodając przestudzone jajka, czekoladę i spirytus do smaku. Masą przełożyć nasączone spirytusem placki. Wierzch polać polewą i dekoracyjnie przybrać.
Komentarze