Torcik żurawinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Tortownicę wysmarować olejem.
- Pierniczki rozgnieść i wstawić w miseczce do mikrofalówki na 1 minutę.
- Wymieszać - roztopiona czekolada połączy się z suchą masą piernikową, którą wyłożyć na dno tortownicy dokładnie uciskając ręką do dna.
- Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody.
2.- Jogurt wymieszać z kwaśną śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym oraz żurawiną ze słoika.
- Śmietankę ubić na sztywno i połączyć z masą jogurtową. Dodać namoczoną żelatynę, którą wkładamy na 20 sekund do mikrofalówki.
- Całą masę wylać na piernikowy spód i wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na noc.
3.- Suszoną żurawinę zalać żurawinówką i również odstawić do lodówki.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietanką.
- Z tortownicy zdjąć obwód. Żurawinę odcedzić i osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Posypać wierzch torcika żurawiną, podawać polane czekoladą.
Porady
Jeśli ten torcik będą jeść dzieci to można zalać suszoną żurawinę sokiem malinowym.
Komentarze