Nie zawsze tort musimy robić z jakiejś konkretnej okazji. Czasem możemy go upiec żeby zrobić sobie odrobinę przyjemności. I wcale nie musi to być tradycyjny tort. Mogą to być torciki idealnie nadające się na deser.
3 godz. 20 min
Składniki:
Składniki:
•60 g gotowej masy marcepanowej
•130 g masła
•130 g cukru
•szczypta soli
•2 łyżki zmielonych biszkoptów
•80 g zmielonych migdałów
• 200 g mąki pszennej typ 500
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
•6 łyżek śmietany (użyłyśmy 18 %)
•owoce do zdobienia
Masa: (masa wystarcza jeszcze na deserki, które zrobiłyśmy z resztek ciasta, jeśli ich nie chcecie możecie zmniejszyć składniki o połowę)
•1/2 l śmietany kremówki
•250 g serka mascarpone
•200 g chałwy sezamowej
Krem:
•2,5 tabliczki słodkiej czekolady
•250 ml śmietany kremówki
•40 g masła
Torciki marcepanowe z kremem chałwowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masę marcepanową drobno siekamy (my rozdrobniłyśmy ją w robocie) dodajemy masło, cukier i szczyptę soli i ubijamy na pianę.
Zmielone biszkopty, migdały, przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodajemy do masy, mieszając dodajemy po łyżce śmietany. Gotowe ciasto wlewamy do natłuszczonych foremek, posypanych bułką tartą i pieczemy w nagrzanym piekarniku 20 min. w tem. 175 stopni. Po upieczeniu odstawiamy foremki na 10 min żeby wystygły, wyciągamy ciasto i odstawiamy na kratkę żeby ostygły. Z mamusią wyrównałyśmy ciasto, obcinając je równo od spodu. Te resztki idealnie posłużyły nam do innych deserów.
Masa: Śmietanę kremówkę ubijamy. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone. Na koniec dodajemy pokruszoną drobno chałwę i delikatnie mieszamy najlepiej rózgą.
Tak przygotowaną masę nakładamy do środka do torcików.
Krem: Śmietanę kremówkę podgrzewamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy od razu połamaną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Ubijamy i dodajemy masło. Częścią kremu polewamy torciki, resztę odstawiamy na co najmniej 2 godz. do lodówki (u nas stał całą noc). Krem nakładamy do szrycy i zdobimy torciki, na wierzchu układamy owoce.
Komentarze