Torciki marcepanowe z kremem chałwowym

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Nie zawsze tort musimy robić z jakiejś konkretnej okazji. Czasem możemy go upiec żeby zrobić sobie odrobinę przyjemności. I wcale nie musi to być tradycyjny tort. Mogą to być torciki idealnie nadające się na deser.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki:

    •60 g gotowej masy marcepanowej
    •130 g masła
    •130 g cukru
    •szczypta soli
    •2 łyżki zmielonych biszkoptów
    •80 g zmielonych migdałów
    • 200 g mąki pszennej typ 500
    •2 łyżeczki proszku do pieczenia
    •6 łyżek śmietany (użyłyśmy 18 %)
    •owoce do zdobienia

    Masa: (masa wystarcza jeszcze na deserki, które zrobiłyśmy z resztek ciasta, jeśli ich nie chcecie możecie zmniejszyć składniki o połowę)

    •1/2 l śmietany kremówki
    •250 g serka mascarpone
    •200 g chałwy sezamowej

    Krem:

    •2,5 tabliczki słodkiej czekolady
    •250 ml śmietany kremówki
    •40 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torciki marcepanowe z kremem chałwowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masę marcepanową drobno siekamy (my rozdrobniłyśmy ją w robocie) dodajemy masło, cukier i szczyptę soli i ubijamy na pianę.

    Zmielone biszkopty, migdały, przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodajemy do masy, mieszając dodajemy po łyżce śmietany. Gotowe ciasto wlewamy do natłuszczonych foremek, posypanych bułką tartą i pieczemy w nagrzanym piekarniku 20 min. w tem. 175 stopni. Po upieczeniu odstawiamy foremki na 10 min żeby wystygły, wyciągamy ciasto i odstawiamy na kratkę żeby ostygły. Z mamusią wyrównałyśmy ciasto, obcinając je równo od spodu. Te resztki idealnie posłużyły nam do innych deserów.

    Masa: Śmietanę kremówkę ubijamy. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone. Na koniec dodajemy pokruszoną drobno chałwę i delikatnie mieszamy najlepiej rózgą.

    Tak przygotowaną masę nakładamy do środka do torcików.

    Krem: Śmietanę kremówkę podgrzewamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy od razu połamaną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Ubijamy i dodajemy masło. Częścią kremu polewamy torciki, resztę odstawiamy na co najmniej 2 godz. do lodówki (u nas stał całą noc). Krem nakładamy do szrycy i zdobimy torciki, na wierzchu układamy owoce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować