Torciki bezowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis wpadł mi w bezsennej nocy. Smakował całej rodzinie i znajomym :)

  • 30 min

Składniki:

  • - 6 białek
    - gorzka czekolada 100g
    - mandarynka
    - bita śmietana w torebce
    - mleko
    - cukier
    - sól
    - cynamon
    - kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza Słodycze

Torciki bezowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bezy:
    Zółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec dodajemy szklankę cukru. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 145 stopni. Na blasze z białka formujemy niewielkie okręgi. Pieczemy w temp. 145 stopni przez godzinę, po czym zmniejszamy do 100 stopni i trzymamy jeszcze ok. 15 minut. Po wyciągnięciu odstawiamy na 10 minut.
  • 2. Dodatki:
    Bitą śmietanę robimy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Gdy ubijemy przesiewamy do niej łyżkę kakao i mieszamy.
    Polewa:
    Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej tzn. czekoladę łamiemy i umieszczamy w miseczce i zasypujemy cynamonem. W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę. Miskę z czekoladą wstawiamy do garnka i czekamy, aż czekolada się rozpuści. Po roztopieniu dodajemy do czekolady kieliszek gorącej wody i mieszamy.
  • 3. Wykończenie:
    Bezę stawiamy na talerzu. Nanosimy na nią bitą śmietanę. Później polewamy naszą czekoladą. Na końcu symboliczny kawałek mandarynki.
    Całość prezentuje się idealnie. Wizualnie i gastronomicznie jest cudownie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (180 ocen)

Zdobywca nagrody

Bezowe mini torciki z truskawkami

To może cię zainteresować