Tort Cyferka

4.5 (145 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Uwielbiam dekorować torty w stylu angielskim - jest to moja pasja i mam nadzieję,że długo jeszcze będę to robić :)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 zwykłe biszkopty -każdy z trzech jajek
    1 biszkopt makowy z 3 jajek

    składniki na 1 biszkopta:
    3 jajka
    cukier około 0,5 szklanki
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
    szczypta soli
    1 łyżka maku (tylko do 1 biszkopta makowego)
    1 łyżka oleju

    Wymiar blachy : 25cm na 37cm

    Krem-budyń:
    - 1 litr mleka,
    - 2 budynie śmietankowe,
    - 2 cukry waniliowe,
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    - 1 łyżka mąki pszennej,
    - 0,5 szklanki cukru
    - 3 żółtka

    - 2,5 kostki masła lub margaryny,
    (można dodać do kremu alkohol)

    owoce i dżem do przełożenia

    Ozdobna figurka na tort lub jadalny obrazek.

    masa cukrowa 1kg:
    Ja używam kupnej już gotowej,ale podam przepis na masę którą kiedyś sama robiłam :
    800 g cukru pudru,
    100 g glukozy,
    4 łyżeczki żelatyny
    70 ml wody oraz sitko.
    kilka kropel olejku migdałowego
    barwniki spożywcze
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort cyferka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Budyń 1. Odlej 1 szklankę zimnego mleka ,a resztę zagotuj z cukrami. Wlej tą jedną szklankę mleka do miseczki i wymieszaj żółtka, mąki oraz budynie. Gdy mleko się zagotuje wlej mieszankę budyniową i mieszaj ,aby budyń się nie przypalił. Gotowy budyń przełóż do miski i przykryj woreczkiem foliowym tak aby dotykał budyń. W taki sposób unikniesz zbędnego kożucha. Studzimy.
  • Krem 2. Masło lub margarynę zmiksuj i stopniowo dodaj ostudzony budyń.
  • biszkopt makowy 3. Biszkopt makowy: Żółtka oddziel od białek i ubij białka na sztywną pianę. Do ubitej piany dodaj cukier a następnie żółtka i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj mak i olej oraz mąki z proszkiem przesiej przez sitko i delikatnie wymieszaj łyżką.
    Pozostałe dwa biszkopty pieczemy bez maku.
  • Biszkopt 4. Ciasto wyłóż na blachę wyłożoną papierem i upiecz w 160-180 st.C około 30 min.
  • Biszkopt 5. Kształtujemy cyferkę 1. Wszystkie biszkopty kładziemy jeden na drugim. Odcinamy pionowy wąski pasek grubości 5cm. Przecinamy ten pasek na pół. Mamy dwa prostokąty i jeden prostokąt przecinamy na dwa kwadraciki.
  • Biszkopt 6. Oba kwadraciki kładziemy po bokach naszego dużego biszkoptu, tworząc dół cyferki. Pozostały mały prostokąt ścinamy z obu stron po skosie tworząc romb. Odkładamy niepotrzebne części.
  • Biszkopt 7. Składamy wszystkie części w kształt przypominający cyfrę 1.
  • Nadzienie 8. wykonanie : Zwykły biszkopt przełóż kremem i malinami.
  • Tort-składanie 9. Następnie w środek włóż biszkopt makowy dokładając również boczne makowe elementy..
  • Tort 10. Posmaruj kremem.
  • Dżem morelowy 11. Połóż ulubiony dżem-tutaj mam morelowy i przykryj kolejnym biszkoptem.
  • Tort 12. Pozostałym białym kremem posmaruj wierzch i boki torcika aby położyć na niego masę cukrową. Tak posmarowany biszkopt wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej.
  • Masa cukrowa 13. Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części.Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru i dodaj olejek.Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali i ugniataj ponownie. Pamiętaj,że nie trzeba dodać całego cukru pudru, czasem wystarczy 600g. Wszystko zależy od chłonności cukru.
  • Masa cukrowa 14. Rozwałkuj masę cukrową tworząc długi prostokąt. Podczas wałkowania podsypuj cukrem pudrem,aby masa cukrowa się nie przyklejała do blatu.
  • TORT 15. Rozwałkowaną masą cukrową obłóż tort, ścinając nadmiar masy. Wykonaj dowolna dekoracje barwiąc masę cukrową na tort . Udekoruj według przedstawionych zdjęć lub wg. swojego pomysłu. Ja zazwyczaj dzień wcześniej przygotowuje motylki , literki itp. aby lekko przeschły.
  • Ozdobny wałeczek z masy cukrowej 16. Zrób z masy cukrowej dwa ruloniki o innych kolorach. Złóż ruloniki obok siebie i skręcaj tak aby powstał ozdobny sznurek.
  • Dekoracje z masy cukrowej
17. Takim ozdobnym sznureczkiem udekoruj dół tortu i górę.
    Resztę ozdób zrb z masy cukrowej lub kup gotowe motylki, kwiatki itp.

Porady

Nigdy nie nakładaj masy na bitą śmietanę ponieważ masa się rozpuści. Tort można przygotować w niebieskich kolorach dla chłopca.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Maliny Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować