Tornik wiśniowy urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PODGRZEJ PIEKARNIK DO TEMP.180*C. NATŁUŚĆ TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 27CM.ZESKROB MIĘKISZ Z LASKI WANILII. W DUŻEJ MISCE UTRZYJ ŻÓŁTKA Z 100G CUKRU NA KREMOWĄ MASĘ. DODAJ MIĘKISZ WANILII, CZEKOLADĘ I MIGDAŁY. WYMIESZAJ PRZESIANĄ MĄKĘ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA I STOPNIOWO POŁĄCZ Z MASĄ Z ŻÓŁTEK I CZEKOLADY.
UBIJ BIAŁKA Z POZOSTAŁYM CUKREM NA SZTYWNĄ PIANĘ I DODAJ OSTROŻNIE DO MASY. PRZEŁÓŻ JA DO TORTOWNICY I PIECZ PRZEZ 45-50 MINUT. WYJMIJ Z PIEKARNIKA I POZOSTAW DO OSTYGNIĘCIA.
UBIJ ŚMIETANĘ Z CUKREM I DODAJ POŁOWĘ KIRSCHU. CIASTO PRZEKRÓJ POZIOMO NA TRZY RÓWNE BLATY. KAŻDY SKROP ŁYŻKĄ KIRSCHU I TRZEMA ŁYŻKAMI SYROPU Z WIŚNI.
JEDNĄ TRZECIĄ BITEJ ŚMIETANY ROZSMARUJ NA DOLNYM BLACIE. ROZŁÓŻ NA NIEJ POŁOWĘ WIŚNI, UMIEŚĆ DRUGI BLAT, POŁOWĘ POZOSTAŁEJ ŚMIETANY I RESZTĘ WIŚNI. NASTĘPNIE UŁÓŻ TRZECI BLAT.
ROZSMARUJ BITĄ ŚMIETANĘ NA WIERZCHU I PO BOKACH TORTU, ZOSTAWIAJĄC TROCHE DO DEKORACJI. ŚRODEK I BOKI TORTU POSYP STARTĄ CZEKOLADĄ. ZA POMOCĄ SZPRYCY UDEKORUJ TORT ROZETKAMI Z BITEJ ŚMIETANY. NA CZUBKU KAŻDEJ Z NICH UMIEŚĆ CZEREŚNIĘ W SYROPIE. SMACZNEHO
Porady
NAJŁATWIEJ UTRZEĆ CZEKOLADĘ JAK JEST SCHŁODZONA NA TARCE Z DUŻYMI OCZKAMI LUB MOŻNA JĄ BARDZO DROBNO POSIEKAĆ.
Komentarze