TORNIK WIŚNIOWY URODZINOWY

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

TEN PRZEPIS DOSTAŁAM OD MOJEJ MAMY, NIECO GO ULEPSZYŁAM I PIEKĘ NA KAŻDE URODZINY MĘŻA :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • NA CIASTO : LASKA WANILII
    7 ŻÓŁTEK I 7 BIAŁEK
    150G CUKRU
    150G STARTEJ GORZKIEJ CZEKOLADY
    150G ZMIELONYCH MIGDAŁÓW
    150G MĄKI
    ŁYŻKA PROSZKU DO PIECZENIA

    NADZIENIE: 750ML ŚMIETANKI KREMÓWKI 30%
    50G CUKRU
    6 ŁYŻEK KIRSCHU LUB WIŚNIÓWKI
    675G WISNI DRYLOWANYCH W SYROPIE
    CZEREŚNIE W SYROPIE DO OZDOBY(DO DRINKÓW)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tornik wiśniowy urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PODGRZEJ PIEKARNIK DO TEMP.180*C. NATŁUŚĆ TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 27CM.ZESKROB MIĘKISZ Z LASKI WANILII. W DUŻEJ MISCE UTRZYJ ŻÓŁTKA Z 100G CUKRU NA KREMOWĄ MASĘ. DODAJ MIĘKISZ WANILII, CZEKOLADĘ I MIGDAŁY. WYMIESZAJ PRZESIANĄ MĄKĘ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA I STOPNIOWO POŁĄCZ Z MASĄ Z ŻÓŁTEK I CZEKOLADY.
    UBIJ BIAŁKA Z POZOSTAŁYM CUKREM NA SZTYWNĄ PIANĘ I DODAJ OSTROŻNIE DO MASY. PRZEŁÓŻ JA DO TORTOWNICY I PIECZ PRZEZ 45-50 MINUT. WYJMIJ Z PIEKARNIKA I POZOSTAW DO OSTYGNIĘCIA.
    UBIJ ŚMIETANĘ Z CUKREM I DODAJ POŁOWĘ KIRSCHU. CIASTO PRZEKRÓJ POZIOMO NA TRZY RÓWNE BLATY. KAŻDY SKROP ŁYŻKĄ KIRSCHU I TRZEMA ŁYŻKAMI SYROPU Z WIŚNI.
    JEDNĄ TRZECIĄ BITEJ ŚMIETANY ROZSMARUJ NA DOLNYM BLACIE. ROZŁÓŻ NA NIEJ POŁOWĘ WIŚNI, UMIEŚĆ DRUGI BLAT, POŁOWĘ POZOSTAŁEJ ŚMIETANY I RESZTĘ WIŚNI. NASTĘPNIE UŁÓŻ TRZECI BLAT.
    ROZSMARUJ BITĄ ŚMIETANĘ NA WIERZCHU I PO BOKACH TORTU, ZOSTAWIAJĄC TROCHE DO DEKORACJI. ŚRODEK I BOKI TORTU POSYP STARTĄ CZEKOLADĄ. ZA POMOCĄ SZPRYCY UDEKORUJ TORT ROZETKAMI Z BITEJ ŚMIETANY. NA CZUBKU KAŻDEJ Z NICH UMIEŚĆ CZEREŚNIĘ W SYROPIE. SMACZNEHO

Porady

NAJŁATWIEJ UTRZEĆ CZEKOLADĘ JAK JEST SCHŁODZONA NA TARCE Z DUŻYMI OCZKAMI LUB MOŻNA JĄ BARDZO DROBNO POSIEKAĆ.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować