Tosty z karmelizowaną cebulą

0 (0 ocen)

Na śniadanie, na przekąskę. Pod byle pretekstem. Takie tosty to świetna alternatywa dla nudnej bułki z serem

Składniki:

  • 6 kromek dowolnego pieczywa
    1 dużą cebulę
    3 plastry sera
    szczypta soli
    szczypta cukru
    100 ml wytrawnego białego wina
    masło do smarowania

Tosty z karmelizowaną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najbardziej pracochłonnym elementem tych tostów jest karmelizowana cebula. Ale można przygotować ją wcześniej i przechowywać w słoiku przez kilka dni. By ją przygotować cebulę cienko kroimy w piórka. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, a następnie karmelizujemy na niewielkim ogniu, dosyć często mieszając, aby się nie przypaliła. Karmelizacja zajmie ok. 30 minut, ale proces ten możemy przyśpieszyć dodając soli i szczyptę cukru (słyszałam też o szczypcie sody oczyszczonej, ale sama nigdy nie wypróbowałam tego triku) Kiedy cebula będzie bursztynowa możemy dolać wino, a następnie pogotwać kilka chwil, aż cały płyn odparuje, a na patelni zostanie coś w rodzaju cebulowej marmolady.

    Każdą z kromek smarujemy masłem. Nakładamy ser, a następnie sporą ilość karmelizowanej cebuli. Tworzymy kanapki i każdą z nich grillujemy z obu stron, aż będą rumiane.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy