Tosty francuskie to po prostu chleb w jajku usmażony na patelni. Podane na słodko lub wytrawnie to świetna propozycja na śniadanie dla każdego. Moje tosty są w zdrowszej wersji, bo z chleba żytniego.
Składniki:
4 kromki chleba żytniego
1 duże jajko
1 łyżka mleka
1 łyżeczka oleju rzepakowego
dowolne owoce (u mnie banan, truskawki, jagody i czerwona porzeczka)
miód do polania lub cukier puder do oprószenia
Tosty francuskie z owocami w zdrowszej wersji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajko roztrzepać z mlekiem. Patelnię z nieprzywierającym dnem wysmarować łyżeczką oleju, rozgrzać.
Kromki chleba maczać z obu stron w jajku z mlekiem i kłaść na rozgrzaną patelnię. Smażyć do zarumienienia, obrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze kilka minutek.
Tosty podawać na ciepło z owocami i miodem lub posypując odrobiną cukru pudru. Smacznego!
Komentarze