Tosty francuskie z serkiem i borówkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Coś słodkiego, ciepłego i na szybko

  • 30 min

Składniki:


  • 8 kromek chleba tostowego
    serek biały naturalny (u mnie padło na serek śmietankowy Łaciaty)
    cukier
    borówki
    1 jajko
    cynamon
    cukier puder

Tosty francuskie z serkiem i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozwałkowany chleb tostowy z dodatkami 1. Z chleba tostowego obcinamy wszystkie skórki. Wałkujemy je wałkiem, aby były płaskie. Następnie smarujemy je serkiem posypujemy odrobiną cukru i układamy borówki.
  • Obtoczone roladki w jaku z dodatkiem cukru i cynamonu 2. Zawijamy w roladki troszkę je ściskając, aby nam się nie rozleciały. Serek zadziała nam jako warstwa klejąca.
    Jajko roztrzepujemy z odrobiną mleka wsypujemy pół łyżeczki cukru i troszkę cynamonu. Roladki obtaczamy w jajku.
  • Odsączamy nadmiar oleju 3. Od razu smażymy je na oleju na złoty kolor z każdej strony. Wyjmujemy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar oleju.
    Podajemy gorące posypane cukrem pudrem.
    Życzę smacznego.

Porady

Do tych tostów można dodać inne owoce. Idealnie sprawdzą się też pokrojone truskawki, jagody, maliny...

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy