Trottole z pomidorami, bakłażanem i indykiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Do przygotowania tego dania zainspirował mnie ciekawy kształt makaronu :)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg fileta z indyka lub kurczaka
    1 bakłażan
    100 g świeżego szpinaku
    1 kg pomidorów
    1 szklanka białego wytrawnego wina
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    sól, pieprz, papryka słodka, chilli
    Marynata ziołowa:
    2 cebule dymki
    łyżka drobno posiekanych świeżych ziół
    (ja wykorzystałam bazylię, oregano i estragon)
    5 łyżek oliwy z oliwek
    3 łyżki octu winnego
    3 ząbki czosnku
    pieprz, sól
    Dodatkowo:
    opakowanie makaronu trottole 500 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Trottole z pomidorami, bakłażanem i indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Posiekaną dymkę wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Fileta pokroić w plastry, wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki.
  • 2. Drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek zeszklić na oliwie.
    Dodać pokrojonego w kostkę bakłażana, posolić, podsmażyć 5 minut i dodać pokrojone pomidory.
  • 3. Mięso dodać do sosu warzywnego. Zalać białym winem. Przykryć i dusić przez około 30 minut. Dodać szpinak i doprawić do smaku.
  • 4. Makaron ugotować zgodnie z przepisem. Odcedzić i wymieszać z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować