Trochę inna szarlotka

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Szarlotka na spodzie z kaszka kukurydzianą i z duuuużą ilością jabłek.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka krupczatka: 1 szklanka
    - kaszka kukurydziana: 1 szklanka
    - masło: 1 opakowanie
    - cukier puder: 0.5 szklanki
    - jogurt naturalny: 5 łyżek
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - jabłka: 1 kilogram
    - cynamon: 5 łyżeczek
    - cukier: 5 łyżek
    - woda: 5 łyżek

Trochę inna szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, kaszkę, tłuszcze, cukier, proszek do pieczenia siekamy nożem na desce/tortownicy. Dodajemy kilka łyżek jogurtu i ugniatamy ręką do uzyskania zwartej konsystencji. 2/3 ciasta wykładamy na tortownicę, resztę wkładamy do lodówki. Pieczemy 10-15 min w 180 stopniach.
  • 2. Umyte jabłka pozbawić gniazd nasiennych. Jeśli są ładne, nie trzeba obierać. Pokroić w kostkę (1-1,5 cm). Poddusić w garnku z kilkoma łyżkami wody i cukru. Pod koniec duszenia (5-10 minut) dodać kilka łyżek cynamonu, wymieszać.
  • 3. Po upieczeniu spodu wrzucamy jabłka, górę posypujemy trochę cynamonem. Resztę ciasta skubiemy i posypujemy płatkami ciasta. Pieczemy 30-40 w 180 stopniach. Przed podaniem można oprószyć cynamonem i cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy