Trociniak

4.5 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię bawić się smakami: mieszać słodkie z kwaśnym lub ostrym.

Składniki:

  • Biszkopt: 6 jajek
    ● 15 dag cukru
    ● 15 dag mąki tortowej
    ● łyżka mąki ziemn.
    ● łyżeczka pr. do piecz.
    Masa budyniowa:
    ● 2 szkl. mleka
    ● 2 łyżki budyniu waniliowego
    ● 2 łyżki mąki pszennej
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● kostka masła
    Masa jabłkowa:
    ● 4-5 jabłek
    ● 3 galaretki agrestowe
    Oraz:
    ● 1/2 op. wiórkó kokosowych
    ● 2-3 łyżeczki cukru
    ● łyżeczka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery

Trociniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: białka ubijamy,
    wsypując cukier. Mieszamy
    z żółtkami i przesianymi mąkami
    z proszkiem. Przekładamy
    do blachy (33x36 cm).
    Pieczemy ok. 25 minut
    w 180 °C. Studzimy.
  • 2. Masa budyniowa: budyń
    i mąkę mieszamy w szklance
    mleka. Drugą szklankę
    mleka zagotowujemy z cukrem.
    Wlewamy budyń,
    chwilę gotujemy i studzimy.
    Masło miksujemy, porcjami
    dodajemy budyń.
  • 3. Masa jabłkowa: jabłka
    obieramy, ścieramy na tarce
    o dużych oczkach i odciskamy
    sok. Galaretki rozpuszczamy
    w litrze wrzątku. Gdy
    zaczną tężeć, dodajemy jabłka
    i mieszamy.
  • 4. Na patelni roztapiamy masło.
    Wsypujemy cukier i wiórki
    i, mieszając, rumienimy na
    małym ogniu. Studzimy.
  • 5. Na cieście rozsmarowujemy
    1/2 masy budyniowej,
    wykładamy jabłkową, a gdy
    stężeje, resztę budyniowej.
    Posypujemy wiórkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować