Trójkąty miodowe z nadzieniem sliwkowym

5 (198 ocen)

  • 45 min

Przepyszne ciastka, zawsze je robię w sezonie na śliwki, ale i w zimie z własnych zbiorów.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:

    4 szklanki maki
    pół łyżeczki soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    100 g masła
    4 jajka
    1 szklanka miodu płynnego

    nadzienie:

    2 szklanki powideł śliwkowych
    1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
    1 łyżka otartej skórki z pomarańczy
    tłuszcz do posmarowania blachy
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery

Trójkąty miodowe z nadzieniem sliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Powidła wymieszać z orzechami i skórką pomarańczową.
  • 2. Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia i sola, zrobić wgłębienie, włożyć do niego pokrojone na kawałki miękkie masło, wbić jajka i wlać miód, wymieszać i zagnieść elastyczne , gładkie ciasto.
  • 3. Rozwałkować , pokroić na kwadraty, na każdy nakładać porcję powideł i sklejać w trójkąty.
  • 4. Ułożyć na blasze posmarowanej masłem. Piec 20 minut w 180 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować