Trójkąty orzechowe

4.5 (153 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne orzechowe trójkąciki...takie zawsze robiła moja mama mniam....mniam...

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1. Składniki do ciasta kruchego:
    • jajko
    • 25 dag mąki pszennej
    • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • 15 dag cukru
    • 15 dag margaryny
    • cukier waniliowy

    2. 1 słoik marmolady

    3. Składniki do masy orzechowej:
    • 10 dag margaryny
    • 10 dag cukru
    • cukier waniliowy
    • 2 łyżki wody
    • 25 dag drobno posiekanych orzechów

    4. Polewa czekoladowa:
    • jajko
    • 6 łyżek cukru pudru
    • 2 łyżki kakao
    • 15 dag margaryny




Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery

Trójkąty orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i rozwałkowujemy je na natłuszczoną wcześniej blachę.
  • 2. Następnie smarujemy ciasto równomiernie, cienko marmoladą
  • 3. Rozpuścić margarynę, dodać cukier, cukier waniliowy, wodę i na koniec posiekane orzechy wszystko dokładnie wymieszać leciutko podsmażyć i równo rozprowadzić po cieście. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na ok. 45min.
  • 4. Łączymy wszystkie składniki z gorącą margaryną. Powstałą polewą czekoladową dekorujemy ciasto po wyjęciu z piekarnika i kroimy ciasto na trójkąty
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować