Słodki sernik na kakaowo-kokosowym cieście puszysty,miękki wręcz idealny,proporcje do niego dobrałam sama,okraszony soczystymi owocami tropikalnymi polany białą czekoladą,jednym słowem słodka uczta,nie oprze się mu żaden łasuch!
1 godz. 10 min
Składniki:
Ciasto na blaszkę 24/28 cm
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
100 g masła
1 czubata łyżka kakao
1/2 szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki wiórek kokosowych
1 jajko
3 łyżki soku z cytryny
Masa:
1 kg twarogu mielonego
1 duży budyń śmietankowy
3/4 szklanki cukru
200 ml mleczka kokosowego
50 ml likieru pinacolada
3 łyżki soku z cytryny
6 jaj
50 g masła
1 łyżka kaszy manny błyskawicznej
50 g wiórek kokosowych białych
Dekoracja:
100 g białej czekolady
owoce-do wyboru(brzoskwinie,winogrona,mandarynki,ananas,mango,kiwi)
Tropikalny sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę połączyć z proszkiem cukrami,wsypać kakao,dodać jajko,wiórka kokosowe oraz sok z cytryny,zagnieść szybko ciasto.
2.Wylepić blaszkę wyłożoną pergaminem o podanych wymiarach -samo dno wstawić do lodówki.W tym czasie przygotować masę.
3.Masa:
Twaróg zmielić w maszynce do mięsa,zmiksować z jajkami i cukrem,wsypać budyń,dodać masło,mannę cały czas miksując wlać mleczko kokosowe,likier oraz sok z cytryny, wsypać wiórka zmiksować na jednolitą masę.
4.Wylać ciasto na schłodzony spód,wstawić do piekarnika i piec 55 minut w temp 180*c.Chłodzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika aż do całkowitego wystygnięcia.
Owoce pokroić na małe cząstki ułożyć na serniku,polać polewą z białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej.
Komentarze