500 ml. serka waniliowego typu "Delfiko"
2 op.Śnieżki
350 ml. śmietany 30%
150 ml. gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
1 op. żelatyny spożywczej bez gotowania na 1 l. wody
2 WARSTWA
1 puszka brzoskwiń w syropie
1 puszka gruszek w syropie
1 puszka tropikalnej mieszanki koktajlowej
3 szt. galaretki pomarańczowej
1 litr gorącej wody do rozpuszczenia galaretek
3 WARSTWA
500 ml. śmietany 36 %
3 op. śmietan fix
2 op. galaretki cytrynowej lub kiwi
700 ml. gorącej wody do rozpuszczenia galaretek
Tropikalny sernik lodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier ciągle ubijając.Nie przerywając ubijania dodać roztrzepane żółtka i przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia.Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec 25 min. w 190C.Przestudzić i podzielić na dwa placki.
Na blaszce wyłożonej folią aluminiową położyć jedną część biszkoptu
2.Warstwa 1
W śmietanie 30% ubić śnieżki dodając serek waniliowy i rozpuszczoną zimną żelatynę.Całość wymieszać mikserem i wylać na biszkopt.Wstawić na chwilę do lodówki.
3.Warstwa 2
Owoce odsączyć na sicie z zalewy,pokroić w mniejsze kawałki.W gorącej wodzie rozpuścić 3 galaretki pomarańczowe.Gęstniejącą galaretkę połączyć z pokrojonymi owocami i wylać na warstwę serową.Przykryć
drugą połową biszkoptu.
4.Śmietanę 36% ubić z śmietan fixem i wyłożyć na biszkopt,ozdobić winogronami i zalać gęstniejącą galaretką.
5.Wstawić na co najmniej 2 godz. do lodówki.Najlepiej do następnego dnia.
Komentarze