Tradycyjny makowiec

4.5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Makowe ciasta to jedne z moich ulubionych i zawsze miałam ochotę zjeść makowiec własnej roboty , świeży i z dużą ilością maku . Domowy zdecydowanie najlepszy

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto: szklanka ciepłej wody, 35 g drożdży, 450 g mąki, 3 jajka, 2 łyżki cukru, 7 łyżek roztopionego masła
    masa makowa:500 g maku, 50 g roztopionego masła, 3 łyżki miodu, kilka kropel aromatu waniliowego, jajko, pół szklanki posiekanych orzechów laskowych
    lukier i wiórki kokosowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tradycyjny makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: drożdże i łyżeczkę cukru zalać ciepła woda, wymieszać i dosypać łyżkę mąki- odstawić do wyrośnięcia.
    Do rozczynu dodać resztę mąki, cukier, jajka i masło- zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. MASA MAKOWA: mak zalać wrzątkiem. Na drugi dzień osączyć i zmielić przez maszynkę. Dodać miód, masło, aromat, posiekane orzechy i jajko. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • 3. Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 i rozwałkować z każdej części prostokąty. Każdy wysmarować masą makową (czym grubsza warstwa tym lepiej) Zwijać w rulony. Formę keksową wysmarować tłuszczem, makowce owinąć w papier do pieczenia i włozyc jeden rulon do formy. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok 50 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować