50 dag mąki pszennej
30 g drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
220 g cukru
125 g margaryny
20 ml rumu
3 żółtka
1 białko
szczypta soli
tłuszcz i bułka tarta do foremki
2. Pozostałe mleko zagrzać rozpuścić w nim margarynę, resztę cukru, ostudzić.
3.Przesianą mąkę w misce wymieszać z solą, dodać ostudzone mleko z margaryną i cukrem, żółtka, wlać rozczyn drożdżowy, rum, po czym wyrobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia.
4. Ciasto przełożyć do tortownicy posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
Kruszonka: Z masła, mąki pszennej, cukru zagnieść kruszonkę i schłodzić w lodówce.
Wierzch ciasta posmarować rozkłóconym białkiem, posypać kruszonką.
5.Drożdżowiec piec ok. 60 minut w temperaturze 180 st C.
Komentarze