Tradycyjny drożdżowiec z rumem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wyśmienite ciasto na każdą okazję.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
    30 g drożdży
    1 szklanka ciepłego mleka
    220 g cukru
    125 g margaryny
    20 ml rumu
    3 żółtka
    1 białko
    szczypta soli
    tłuszcz i bułka tarta do foremki

    kruszonka:
    2 łyżki masła
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki cukru

    tortownica o średnicy 24 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Tradycyjny drożdżowiec z rumem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zalać 2 łyżkami mleka, łyżką cukru, wymieszać.
  • 2. Pozostałe mleko zagrzać rozpuścić w nim margarynę, resztę cukru, ostudzić.
  • 3. Przesianą mąkę w misce wymieszać z solą, dodać ostudzone mleko z margaryną i cukrem, żółtka, wlać rozczyn drożdżowy, rum, po czym wyrobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia.
  • 4. Ciasto przełożyć do tortownicy posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
    Kruszonka: Z masła, mąki pszennej, cukru zagnieść kruszonkę i schłodzić w lodówce.
    Wierzch ciasta posmarować rozkłóconym białkiem, posypać kruszonką.
  • 5. Drożdżowiec piec ok. 60 minut w temperaturze 180 st C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować