Zupa znana i lubiana. Potocznie zwana kapuśniakiem, kwaśnicą czy parzybrodą - niezależnie od nazwy zawsze rozgrzewa i idealnie nadaje się na chłodne dni
50 min
Składniki:
1,5 - 2 l wody
0,5 kg kapusty kiszonej (najlepiej z sokiem)
żeberko wieprzowe (4-5 kostek)
boczek wędzony parzony ok 15 dag
3-4 ziemniaki
1 marchew
pół korzenia pietruszki
kawałek selera
2 liście laurowe
pieprz w kulkach
ziele angielskie
sól
pół pęczka kopru
Tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberko myję dokładnie i przekładam do garnka, zalewam wodą, solę i gotuję na małym ogniu.
2.Warzywa obieram i kroję w większą kostkę, dodaję do wody z mięsem kiedy ta zacznie się gotować. Całość gotuję aż mięso zmięknie, zbierając przy tym szumy kiedy się pojawią.
3.Kiedy mięso i warzywa robią się miękkie dodaję kapustę wraz z sokiem, resztę przypraw i część koperku. Całość gotuję na małym ogniu.
4.Boczek kroję w plastry i podsmażam na patelni, następnie przelewam wraz z tłuszczem do zupy. Gotuję jeszcze chwile, doprawiam do smaku.
5.Przed podaniem raz jeszcze obficie posypuję koperkiem.
Komentarze