TRADYCYJNY KAPUŚNIAK Z KISZONEJ KAPUSTY

4.5 (163 ocen)

  • 50 min

Zupa znana i lubiana. Potocznie zwana kapuśniakiem, kwaśnicą czy parzybrodą - niezależnie od nazwy zawsze rozgrzewa i idealnie nadaje się na chłodne dni

  • 50 min

Składniki:

  • 1,5 - 2 l wody
    0,5 kg kapusty kiszonej (najlepiej z sokiem)
    żeberko wieprzowe (4-5 kostek)
    boczek wędzony parzony ok 15 dag
    3-4 ziemniaki
    1 marchew
    pół korzenia pietruszki
    kawałek selera
    2 liście laurowe
    pieprz w kulkach
    ziele angielskie
    sól
    pół pęczka kopru
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberko myję dokładnie i przekładam do garnka, zalewam wodą, solę i gotuję na małym ogniu.
  • 2. Warzywa obieram i kroję w większą kostkę, dodaję do wody z mięsem kiedy ta zacznie się gotować. Całość gotuję aż mięso zmięknie, zbierając przy tym szumy kiedy się pojawią.
  • 3. Kiedy mięso i warzywa robią się miękkie dodaję kapustę wraz z sokiem, resztę przypraw i część koperku. Całość gotuję na małym ogniu.
  • 4. Boczek kroję w plastry i podsmażam na patelni, następnie przelewam wraz z tłuszczem do zupy. Gotuję jeszcze chwile, doprawiam do smaku.
  • 5. Przed podaniem raz jeszcze obficie posypuję koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować