Tradycyjny sernik z bezą

4.48 (166 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Żadne spotkanie w rodzinnym gronie nie może się obyć bez tradycyjnego sernika z puszystą bezą z białek, na kruchym cieście bez udziwnień, tradycyjny smak-oto receptura na smaczne domowe ciasto!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto na dużą blachę:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    4 żółtka
    1/2 szklanki cukru
    10 dag masła
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1,20 kg twarogu półtłustego
    3/4 szklanki mleka
    1 duży budyń śmietankowy (na 750 ml mleka)
    7 jajek
    3/4 szklanki cukru
    1 czubata łyżka masła
    16 g cukru waniliowego
    olejek cytrynowy do ciasta

    Beza :
    4 białka
    4 łyżki cukru pudru
    1 kisiel truskawkowy
Wystaw ocenę:

4.48 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Tradycyjny sernik z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać żółtka ,masło pokroić nożem dodać do mąki wsypać cukry i zagnieść kruche ciasto,po czym wylepić dno wyłożonej pergaminem dużej blachy (moja o wym 25/40 cm)
  • 2. Masa serowa:
    Twaróg zmielić w maszynce do mięsa, wlać mleko, wsypać budyń, dodać pozostałe składniki, wszytko razem krótko zmiksować-tylko do połączenia-aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy, bo sernik popęka podczas pieczenia a ma być gładki jak stół.Wylać na ciasto kruche, piec w piekarniku w temp 180*c 40 minut.
  • 3. Beza:
    Białka jaj ubić na sztywną pianę, wsypując w trakcie miksowania cukier puder oraz kisiel, całość nałożyć na podpieczony sernik wsadzić z powrotem do piekarnika i piec jeszcze 15-20 minut (do zrumienienia bezy) w tej samej temperaturze, studzić przy otwartych drzwiczkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować