Żadne spotkanie w rodzinnym gronie nie może się obyć bez tradycyjnego sernika z puszystą bezą z białek, na kruchym cieście bez udziwnień, tradycyjny smak-oto receptura na smaczne domowe ciasto!
1 godz. 10 min
Składniki:
Ciasto na dużą blachę:
1,5 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
1/2 szklanki cukru
10 dag masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1,20 kg twarogu półtłustego
3/4 szklanki mleka
1 duży budyń śmietankowy (na 750 ml mleka)
7 jajek
3/4 szklanki cukru
1 czubata łyżka masła
16 g cukru waniliowego
olejek cytrynowy do ciasta
Tradycyjny sernik z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać żółtka ,masło pokroić nożem dodać do mąki wsypać cukry i zagnieść kruche ciasto,po czym wylepić dno wyłożonej pergaminem dużej blachy (moja o wym 25/40 cm)
2.Masa serowa:
Twaróg zmielić w maszynce do mięsa, wlać mleko, wsypać budyń, dodać pozostałe składniki, wszytko razem krótko zmiksować-tylko do połączenia-aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy, bo sernik popęka podczas pieczenia a ma być gładki jak stół.Wylać na ciasto kruche, piec w piekarniku w temp 180*c 40 minut.
3.Beza:
Białka jaj ubić na sztywną pianę, wsypując w trakcie miksowania cukier puder oraz kisiel, całość nałożyć na podpieczony sernik wsadzić z powrotem do piekarnika i piec jeszcze 15-20 minut (do zrumienienia bezy) w tej samej temperaturze, studzić przy otwartych drzwiczkach.
Komentarze