Tradycyjny żur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlej 2,5l wody, włóż do niego kiełbasę i boczek,całość gotuj na wolnym ogniu ok.30min. (Ilość wody zależy od kupionego zakwasu, na jego butelce powinna być informacja, na jaką ilość wody wystarcza)
2..Po tym czasie wyjmij mięso, a do wywaru wrzuć przyprawy, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
3.W tym czasie pokrój ostudzone mięso: kiełbasę w plasterki, boczek w słupki.
4.Kiedy ziemniaki będą ugotowane, wlej zakwas, a całość zagotuj. Następnie wrzuć mięso.
5.Gotową zupę,a po zdjęciu z kuchenki zabiel śmietaną.
6.Podawaj z ugotowanym jajkiem.
Po więcej przepisów zapraszam na http://gotujzkodeksem.wordpress.com/
Komentarze