Pyszny żurek,smak mojego dzieciństwa.Taki własnie na zakwasie przyrządza moja babcia.Wyśmienicie smakuje nie tylko w święta Wielkanocne.
50 min
Składniki:
na 4 osoby:
70 dag białej kiełbasy surowej
3l wody'pęczek włoszczyzny
5 liści laurowych
po 4 ziarenka:ziela angielskiego i pieprzu
750 ml zakwasu na zurek
majeranek
3 ząbki czosnku
1 cebula
śmietana
każdej osobie po 1 chlebku do zurku
Tradycyjny żurek w chlebie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa(oprócz czosnku) i kiełabasę zalewamy wodą.Zagotowujemy ,dodajemy sól,pieprz,ziele,listek.Zbieramy szumowiny,gotujemy ok.25 minut na małym ogniu.Wyjmujemy po tym czasie kiełbasę i warzywa.Do zupy wlewamy zakwas,doprawiamy jeszcze majerankiem i sola.Dajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.Gotujemy ok.10 minut.Delikatnie zabielamy śmietaną.
2.Jajka gotujemy na twardo,kiełbasę podpiekamy w piekarniku temp.180 st ok.15 minut-kroimy wkrążki wkładamy do zupy.Jajka kroimy na ćwiartki.
3.Chlebek przed nalaniem zupy zapiekamy ok.3 minut wpiekarniku w temp 180 st.(po to aby chlebek nie przeciekał)Nastepnie nalewamy do niego zurek.Wkładamy rownież po cwiartce jajka.
Komentarze