Tradycyjny zakwas na barszcz czerwony

4.45 (152 ocen)

Barszcz na tym zakwasie jest przepyszny, kwaśny, esensjonalny i ma piękny kolor. Zakwas jest prosty w przygotowaniu, warto zrobić go już teraz aby mieć gotowy na święta.

Składniki:

  • buraki
    przegotowana woda-lekko ciepła
    czosnek
    liście laurowe
    ziele angielskie
Wystaw ocenę:

4.45 (152 ocen)

Zobacz również:

Barszcz Barszcz czerwony Przetwory

Tradycyjny zakwas na barszcz czerwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W 2 litrowym słoiku układamy pokrojone w cienkie plastry buraki. W połowie słoja wkładamy 2 pokrojone ząbki czosnku, 2 listki laurowe i 4 ziarenka ziela angielskiego, uzupełniamy burakami. Na wierzchu kolejne 2 ząbki czosnku, 2 listki laurowe i 4 ziarenka ziela angielskiego. Zalewamy przegotowaną wodą. Słój przetrzymujemy w ciepłym miejscu ok. tydzień, po tym czasie zakwas jest gotowy i możemy słoik przełożyć do lodówki.

Porady

Zakwas dodajemy do barszczu razem z burakami. Nie wolno barszczu zagotować bo straci kolor!!!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować