Tradycyjna babka babuni

4.49 (167 ocen)

  • 20 min

Odkąd pamiętam ta babka była pieczona w naszym domu na różne okazję. Najpierw piekła ją moja mama, a teraz ja ją robię.Babka idelanie smakuje w święta, ale także do niedzielnej kawy.

  • 20 min

Składniki:

  • 6 jaj
    1 kostka margaryny
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    opakowanie cukru waniliowego
    olejek cytrynowy lub starta skórka cytryny
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Tradycyjna babka babuni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodać żółtka oraz wymieszane mąki i proszek do pieczenia. Wlać, roztopioną, gorącą margarynę. Na koniec dodać kilka kropel olekju cytrynowego lub starą skórkę cytryny. Ciasto wlać do foremki wysmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą lub kaszą manną. Piec ok. 1 godziny przy temp. 180 stopni.

Porady

Aby ciasto było bardziej puszyste należy przesiać makę. Aby ciasto było bardziej aromatyczne lepiej dodać skórkę cytryny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

4.39 (303 ocen)

Opublikowany w Magazynie
karpatka

To może cię zainteresować