Tradycyjna szarlotka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Klasyczna szarlotka z niezawodnego przepisu

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    (na blaszkę 35x25cm)

    CIASTO:
    200g masła
    czubata łyżka smalcu
    1 szklanka cukru
    1/2 kg mąki tortowej
    1/2 łyżki śmietany 18%
    4 żółtka
    1 całe jajko
    1 płaska łyżka proszku do pieczenia
    odrobina drożdży

    MASA JABŁKOWA:
    15-20 średnich jabłek (najlepsza jest antonówka)
    1 1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka mielonych goździków
    1 łyżeczka mielonego imbiru
    1 łyżeczka mielonego kardamonu
    1/3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
    1/3 kostki masła
    1/2 szklanki bułki tartej
    sok i skórka z 1 cytryny*
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Kruche ciasto Desery

Tradycyjna szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać cukier, smalec i masło, przesiekać nożem lub specjalną siekaczką. Zrobić wgłębienie, wbić jajko i dodać żółtka oraz śmietanę i drożdże. Zarobić ciasto, musi być elastyczne i gładkie. Włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce 1 godzinę. Po tym czasie podzielić na 3 części, każdą jeszcze raz zarobić, rozwałkować na wielkość blaszki.
  • 2. MASA JABŁKOWA:
    Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. w dużym garnku roztopić masło, dodać starte jabłka, cukier, przyprawy i dusić aż jabłka będą miękkie i aromatyczne. Trwa to około 30-40 minut. Jabłka trzeba często mieszać, ponieważ łatwo się przypalają. Pod koniec duszenia dodać bułkę tartą i sok oraz skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać.
  • 3. Blaszkę o wymiarach 35x25cm wysmarować smalcem** i wysypać mąką. Wyłożyć pierwszy placek ciasta, na niego 1/2 masy jabłkowej, kolejną warstwę ciasta, znów jabłka i ciasto. Na środku górnego ciasta zrobić niewielkie nacięcie.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C 1 godzinę.
    Gotową szarlotkę polać na ciepło dowolnym lukrem lub posypać na zimno cukrem pudrem.
  • 4. * sok i skórkę można dać wcześniej, wtedy jabłka nie będą ciemne, ja jednak lubię jak lekko ściemnieją.
    ** blaszkę można wysmarować masłem, olejem czy wyłożyć papierem, moja Mama jednak zawsze twierdziła, że kiedy blaszka jest wysmarowana smalcem, to ciasto jest smaczniejsze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować