Tradycyjne gołąbki z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę wkładamy do dużego garnka do wrzącej wody.Sparzamy liście,żeby były miękczejsze.Miękkie liście odcinamy od główki,postepujemy tak az do momentu kiedy nie potrzeba nam wiecej liści.
2.Ryż gotujemy,mieszamy z miesem,doprawiamy solą i pieprzem.Dokładnie mieszamy.Bierzemy troszke mięska,splaszczamy układamy na lisciu kapusty,zawijamy,układamy w garnuszku.Postępujemy tak z całym mięsem.Do duzego garnuszka układamy gotowe gołabki,zalewamy ciepłą woda tyle zeby zakryło gołabki.Doprawiamy woę dę solą i pieprzem dość słone musi byc,wtedy gołabki bedą miały idealną słoność.Na wierzch kładziemy pokrojone w plasterki marchwie.Gotujemy ok.1 godz do miękkości kapusty.Podajemy razem z plasterkami marchewki
Komentarze