Tradycyjne pączki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, cukru, mleka i mąki przygotowujemy zaczyn, który odstawiamy pod bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia.
Po ok 3 godzinach dodajemy szczyptę soli, kg mąki, żółtka, cukier kryształ oraz waniliowy oraz mleko. Jeśli ciasto jest za gęste, możemy dodać odrobinę mleka, jeśli za wolne- dodajemy mąki.
Wyrabiamy dokładnie cały czas, a pod koniec dodajemy roztopioną i przestudzoną margarynę oraz spirytus. Dobrze wyrobione ciasto powinno nam odchodzić od dłoni i naczynia. Pozostawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia, po czym czynność wyrabiania powtarzamy ponownie. Gdy na nowo podrośnie przenosimy na podsypany delikatnie mąką blat po odrobinie ciasta, formujemy gruby wałek o śr. ok 5cm i kroimy na 2cm krążki. Każdy delikatnie rozciągamy, nakładamy na środek marmoladę i zlepiamy brzegi na kształt okrągłej kuli. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia zlepieniem do spodu. Pączki smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor z obu stron. Odsączamy i posypujemy cukrem pudrem, możemy także polać roztopioną czekoladą.
Komentarze