Tradycyjne śledzie w oleju

4.92 (176 ocen)

Śledzie w oleju to nieodłączny element wigilijnej kolacji, ale to dobry przepis na inne rodzinne spotkania. Tym razem proponuję przygotować je tradycyjnie, z cebulką i w oleju. Śledzie w oleju można przygotować nawet kilka dni przed podaniem, przechowując w lodówce.

Składniki:

  • 600 g filetów śledziowych (matiasów)
    300 g cebuli (3 szt.)
    0,5 l oleju
    2 płaskie łyżeczki cukru
    3 łyżki octu winnego
    pieprz czarny ziarnisty
    ziele angielskie
    liście laurowe
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.92 (176 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Tradycyjne śledzie w oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety śledziowe płuczemy i moczymy w zimnej wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Osączamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrapiamy 1 łyżką octu winnego. Po ok. 30 minutach osuszamy i kroimy w paski o szerokości ok. 2 cm.
  • 2. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy cukier, szczyptę soli i 2 łyżki octu winnego. Odstawiamy na 30 minut, następnie odcedzamy.
  • 3. W słoju układamy warstwami śledzie i cebulę. Każdą warstwę cebuli posypujemy ziarnami pieprzu, ziela angielskiego i pokruszonym liściem laurowym. Zalewamy olejem. Śledzie w oleju odstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.

Porady

Ilość pieprzu, ziela angielskiego i liści laurowych według uznania - ja daję dość dużo przypraw, bo lubię kiedy śledzie w oleju są wyraziste, ale wystarczy na każdą warstwę kilka ziarenek pieprzu, 3-4 ziarenka ziela angielskiego i 1/2 liścia laurowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też przepis na śledzie po kaszubsku oraz przepis: sałatka śledziowa warstwowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować