Ciekawa alternatywa dla tradycyjnych tostów. Z pewnościa przypadną do gustu najmłodszym smakoszom. Polecam!
30 min
Składniki:
na 10 trójkątów:
10 kromek chleba tostowego
200 g pieczarek
½ małego pora lub cebuli
50 g tartego sera typu parmezan
natka z pietruszki
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
masło
oliwa z oliwek
Grzybowe trójkąty (triangoli ai funghi) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować farsz. Pora dokłądnie umyć i drobno pokroić. Oczyscić i pokroić pieczarki na małe kawałeczki. Parę pieczarek pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek z ząbkiem czosnku (w całości), po chwili dodać pora i posolić. Dusić przez moment pod przykryciem, dodać grzyby i dusić do momentu, aż wszystko będzie mięciutkie. Pod koniec smażenia odkryć patelnie, aby sok odparował i w ostatnim momencie dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.
2.Wszystkie kromki chleba posmarować miękkim masłem z jednej strony, a następnie na 5 kromkach chleba (na stronie nie posmarowanej masłem)rozłożyć farsz i posypać serem. Przykryć 5 pozostałymi kromkami chleba i przekroić kromki tworząc trójkąty.
3.Rozgrzać patelnie teflonową z odrobina oliwy z oliwek. Na każdy trójkąt przykleić z obu stron plasterek grzyba. Smażyć z obu stron na złoty kolor lekko dociskając dłonią lub szptułką do patelni (w ten sposób plasterki grzybów ładnie przykleją sie do chleba).
Podawać gorące.
Buon Appetito.
Komentarze