Trifle z truskawkami po włosku

0 (0 ocen)

Pyszny deser, do którego można zużyć resztki niedojedzonej babki:)

Składniki:

  • 300g świeżych truskawek,
    2 łyżki octu balsamicznego,
    1/4 szkl. likieru amaretto,
    dowolne ciasto biszkoptowe (u mnie babka) lub biszkopty,
    300ml śmietanki 30%,
    2 łyżki cukru pudru,
    1/2 laski wanilii,
    5g startej czekolady.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Trifle z truskawkami po włosku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w ćwiartki. Polać octem balsamicznym, dokładnie wymieszać. Odstawić na 30minut.

    Na dno 4 pucharków ułożyć po łyżce truskawek. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz nasiona z 1/2 laski wanilii. Na owoce ułożyć po 2 łyżki ubitej kremówki. Nałożyć po kawałku ciasta, skropić likierem, nałożyć kolejną porcję truskawek, przykryć warstwą śmietanki. Ułożyć kolejny kawałek ciasta, skropić likierem, przykryć pozostałymi owocami i resztą śmietanki. Posypać startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować