trufelki rumowo-orzechowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Maleńkie trufelki na jeden kęs, mocno zakropione alkoholem. Te wyszły nieplanowanie, bo miały być ciasteczka ale upiekły się tak kruche, że nie dało się ich przełożyć. Szkoda mi było wyrzucić więc dodałam kilka składników, połączyłam wszystko i wyszły chyba najlepsze jak dotąd pralinki.

  • 60 min

Składniki:

  • 175 g mąki
    2 żółtka
    125 g masła
    50 g startych orzechów włoskich
    łyżka cukru pudru
    2 łyżki nutelli
    duży kieliszek rumu
    70 g herbatników kakaowych
    150 g orzechów laskowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pralinki Trufle Bajaderka

Trufelki rumowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę zagnieść z żółtkami, masłem, cukrem pudrem i startymi orzechami włoskimi. Ciasto rozwałkować i piec na papierze do pieczenia w 200*C około 10 minut. Wystudzić i pokruszyć ma pył. Dodać nutellę i rum, dokładnie wymieszać. Herbatniki przełożyć do reklamówki lub zawinąć w ściereczkę i za pomocą wałka rozgnieść na proszek. Z masy formować kulki do każdej wkładając orzech laskowy. Następnie obtaczać je w herbatnikowym proszku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować