Trufelki rumowe w kokosie i kakao

0 (0 ocen)

  • 20 min

Coś pysznego na jeden kęs? Trufelki są ekspresowe w wykonaniu i naprawdę pyszne.

  • 20 min

Składniki:

  • 180 g biszkoptów
    150 - 170 g serka homogenizowanego o smaku naturalnym
    1/2 łyżki cukru pudru
    1/2 łyżeczki aromatu rumowego
    100 g białej czekolady
    2 łyżki wiórków kokosowych
    1 łyżka gorzkiego kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Trufelki rumowe w kokosie i kakao - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty miksujemy w robicie. Czekoladę rozpuszczamy przez ok. 50 sekund w mikrofalówce (100 % mocy) lub topimy w kąpieli wodnej. Do rozdrobnionych biszkoptów dodajemy serek, stopioną czekoladę, cukier puder, oraz aromat rumowy. Ugniatamy ciasto rękami. Odrywamy małe fragmenty ciasta i formujemy kule wielkości orzecha włoskiego. Część kulek obtaczamy w wiórkach kokosowych, część w kakao. Wstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.

Porady

Zamiast wiórków można użyć gotowej posypki waflowej, zmiksowanych orzechów włoskich, kolorowej posypki do ciast czy choćby zmiksowanych płatków kukurydzianych. Fajnie wyglądają także obtoczone w kolorowym kokosie (kupnym) bądź klasycznym białym wymieszanym z odrobiną barwnika spożywczego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao Kokos Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować