Truflowo - kokosowy mus ze zsiadłego mleka z karmelizowaną gruszką i śliwką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Deser przygotowany na konkurs - otrzymałam za niego wyróżnienie.

  • 30 min

Składniki:


  • 400ml zsiadłego mleka
    200ml mleczka kokosowego
    100ml kwaśnej śmietany
    6 cukierków "Trufli"
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    2 łyżeczki żelatyny (płaskie)
    2 łyżki wrzątku
    1/2 gruszki
    1 śliwka
    3 łyżki cukru
    4 ciasteczka owsiane z orzechami
    2 łyżki rozpuszczonego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Truflowo - kokosowy mus ze zsiadłego mleka z karmelizowaną gruszką i śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z masłem, umieścić w niewielkim, walcowatym naczyniu, dokładnie ugnieść. Schować do lodówki.
    Mleko podzielić na dwie części, każdą umieścić w małym rondelku. Do jednej dodać trufle pokrojone w mniejsze kawałki i śmietanę, a do drugiej mleczko kokosowe i cukier (3 łyżki). Oba rondelki postawić na ogniu i podgrzewać. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, dodać po połowie do ciepłej masy truflowej i kokosowej.
    Do naczynia ze spodem najpierw wlać warstwę truflową, schować do zamrażalnika do zsiądnięcia, a następnie kokosową - tym razem schować do lodówki do całkowitego ściągnięcia.
    Gruszkę i śliwkę umyć. Gruszkę pokroić w cienkie plasterki, śliwkę wypestkować. W małym garnuszku przygotować karmel z 3 łyżek cukru - rozpuszczać go aż będzie złocisty. Włożyć do niego owoce, obtoczyć i wyjąć na papier do pieczenia. Lekko ostudzić i ułożyć na deserze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować